Tips & länkar

Film & TV:
Klimatkampen, SVT 
Klimatförändringarna påverkar oss alltmer, men genom några enkla förändringar i våra vanor kan vi tillsammans vara med och motverka dem. Medverkande: Claes Malmberg, Arja Saijonmaa, Filip Lamprecht och Nikki Amini. Programledare:  Mark Levengood och 11-åriga Ellen Sarri Littorin.

Globala mål i sikte, UR 18 korta filmer som beskriver de 17 Globala målen.

Breaking boundaries, Netflix David Attenborough och forskaren Johan Rockström undersöker hur  jordens biologiska mångfald förfaller och hur krisen ännu kan avvärjas.

David Attenborough, Ett liv på vår planet, Netflix Den omtyckte tv-personligheten ser tillbaka på sitt liv och hur livet på jorden har förändrats under hans karriär, och delar med sig av en hoppfull vision för framtiden. 

Kiss the ground, Netflix En film om hur man kan odla för att binda koldioxid i jorden. 

Greta, SVT En film om klimataktivisten Greta Thunberg och hennes arbete för klimatet och framtiden. 

Nations united, youtube Nations United is a special, first of its kind film, created by the United Nations on its 75th Anniversary and to mark five years since the adoption of the Sustainable Development Goals. 

BÖCKER:

Bråttom men inte kört Boken är skriven för alla som tar problemen på allvar och snabbt vill skaffa sig mer kunskap om vad forskarna säger. Men som också vill bort från den förlamande pessimismen och i stället nyfiket fokusera på de positiva lösningar som spirar runtom i världen och i Sverige. 

Recept som förändrar världen Det här är kokboken som hjälper dig att rädda världen i ditt eget kök. Inget annat påverkar vår miljö och jordens klimat så mycket som framställningen av mat och vår matkonsumtion. Detta är mänsklighetens största enskilda utmaning, för samtidigt som denna miljöpåverkan måste minska, behöver jordens växande befolkning förses med hälsosam mat där produktionen håller sig inom planetens gränser.

Förundran Vad vill fåglarna när de sjunger? Varför byter räkor kön mitt i livet? Hur vet nattviolen när den ska dofta? Är det sant att näbbmusens hjärta kan slå mer än tusen slag i minuten? Och vem bestämmer i myrstacken?

Förundran är en lustfylld och ömsint hyllning i text och bild till det som flyger, simmar, växer, surrar och doftar i naturen omkring oss. 52 korta kåserier, med fakta och förundran inför den storslagna biologiska mångfald som också vi själva är en del av. Och som vi alltmer måste lära oss vörda och vårda.


Så undviker vi klimatkatastrofen : lösningarna vi har och genombrotten vi behöver Bill Gates har ägnat ett decennium åt att undersöka orsakerna till och effekterna av klimatförändringarna. Med hjälp av experter inom fysik, kemi, biologi, teknik, statsvetenskap och ekonomi har han fokuserat på vad som måste göras för att stoppa planetens kanande bana mot en miljökatastrof. I den här boken förklarar han inte bara varför vi måste arbeta mot nollutsläpp av växthusgaser, han berättar också vad vi behöver göra för att nå målet.

Gör skillnad! : från klimatångest till handlingskraft 8 oktober 2018, samma dag som FN släppte den klimatrapport som slog fast att vi behöver fördubbla ansträngningarna för att nå 1,5-gradersmålet, bildade Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh Klimatklubben. Målet var att omvandla den utbredda klimatångesten till engagemang. Samma sak vill de göra med den här boken, som med hjälp av experter, hårda siffror och inspiration visar hur man steg för steg kan leva ett mer hållbart liv.

Livets tunna väggar "Den stora naturtomten hade en levande atmosfär. På sydsidan klättrade ett mossigt litet berg bland tallar och ekar med livliga nötväckor. I väster anades hemlighetsfulla stigar inne i blåbärsriset, och på norrsidan gränsade tomten brant mot en allmänning med ett glittrande sund som fond. Genom att det inte fanns några inhägnade gränser kändes allt på en gång enskilt och öppet, ungefär som i det lyhörda gamla huset."
Här, i sommarstugans väggar och tak och i den omgärdande naturen, bekantar sig Nina Burton med myror och bin, rävar och ekorrar; arter av olika slag, alla med sina skilda språk. Med smittande nyfikenhet letar hon fram existensen i alla dess former, det mysterium som är livet.